Bomen snoeien

"Een zieke boom wordt niet gezonder van een flinke snoeibeurt!"

Voor de boom zelf is snoei niet nodig (of toch zelden). Het snoeien van bomen gebeurt voor de mens en vooral om de veiligheid van de mensen in de directe omgeving te garanderen. 

Na het snoeien moet de boom altijd energie investeren om de snoeiwonden af te grendelen. Daarom is het belangrijk dat de conditie van de boom goed is, alvorens je de snoeizaag bovenhaalt.

Er kunnen verschillende redenen zijn:

  • Straatbomen opsnoeien voor de doorgang van het verkeer (jeugd- en begeleidingsnoei).
  • Vormbomen, zoals leibomen en knotbomen, moet je regelmatig snoeien om de kunstmatige vorm te behouden.
  • Fruitbomen snoeien doe je om een constante productie doorheen de jaren te creëren.
  • Soms snoei je om fouten uit de kroon te corrigeren of een afgebroken tak te verwijderen  (onderhoudsnoei).
  • ...

Tijdstip snoei

Bomen snoeien kan het hele jaar door, behalve wanneer de bladeren ontwikkelen en wanneer ze afvallen. Afhankelijk van hoe je wilt dat de boom reageert, kan je snoeien in de zomer of de winter.

Alleen in de zomer zal de boom de snoeiwonde afgrendelen. Daarom is de zomer eigenlijk de beste periode. Ideaal voor jeugd-, begeleidings- en onderhoudssnoei. Je mag in deze periode wel slechts 20% bladmassa wegnemen om het evenwicht tussen kroon en wortelgestel te bewaren. 

In de winter reageert de boom sterker op snoei in de vorm van veel waterlot (afbeelding). Deze vele jonge scheuten zijn bijvoorbeeld gewenst bij het knotten van bomen of bij de onderhoudssnoei van fruitbomen. Daarom voeren we deze in de winter uit.

Uiteraard hoef je zelf je kop niet te breken over het tijdstip van het snoeien. Je kan ons steeds contacteren om dit samen te bekijken.