Bomen planten

"Iedere boom, onafhankelijk van de ouderdom en grootte, kan je verplanten. Het komt gewoon neer op de juiste voorbereiding en opvolging."

Wanneer bomen planten?

Bomen plant je wanneer ze in rust zijn. Bij loofbomen is dit eenvoudig: wanneer er geen bladeren aan de bomen hangen. In ons klimaat is dit in de herfst en de winter.

Geplante bomen slaan het beste aan bij milde temperaturen en een vochtige bodem. Onder deze omstandigheden gaan de wortels al een beetje groeien en zich vastzetten. Nefast voor de ontwikkeling van de wortels is dan weer vorst en droogte. Daarom is de ideale planttijd de vroege herfst en eventueel de late winter. 

Maar bij ons kan je het hele jaar door met je vragen langskomen, dan bereiden we samen de aanplant van je bomen correct voor.

Hoe bomen planten?

De aanplant verschilt in kleine details van boom tot boom. Maar wat er altijd moet gebeuren, is een put graven, de plantput. Hoe eenvoudig het ook mag klinken, bij deze stap worden de meeste fouten gemaakt.

 

Bron: Technisch Vademecum Bomen

Heel vaak worden deze putten te diep en te smal gemaakt.

  • Als de wortels van een boom te diep staan, dan krijgen de wortels onvoldoende zuurstof.
  • Als de wortels te nauw worden geplant, dan resulteert dit in een slechte verankering in de bodem.

In beide gevallen zal de boom de eerste jaren amper groeien en misschien zelfs afsterven. 

Daarnaast zijn er nog talrijke tips en tricks die er voor zorgen dat een boom direct met de volle goesting begint te groeien. Dus het is zeker geen schande om hiervoor even advies of hulp te vragen.